Img: /
21 november 2011

TedxYouth@Amsterdam

 

TED TALKS Ideeen die het waard zijn om waar te maken


Janneke van Wijk

TEDxYouth@Amsterdam heeft zondag 20 november (Wereld Jongerendag) voor de tweede keer het TEDx event voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar georganiseerd in NEMO. Twee jaar geleden woonde Evelyne Peeters TEDxAmsterdam bij. 'Zo'n podium zou er ook voor jongeren moeten zijn!' was het eerste dat ze dacht. En zo geschiedde.

Een half jaar later was TEDxYouth@Amsterdam een feit. In dat jaar, 2010, vinden dan wereldwijd de eerste TEDx events voor jongeren plaats in circa 40 landen. Dit jaar zijn dat er al meer dan 80.

Dromen, durven, doen, zo opende de directeur van NEMO het event zondag 20 november. Dat is wat NEMO stimuleert en deelt met het gedachtegoed van TEDxYouth. TEDxYouth@Amsterdam is er om jongeren te inspireren. Om ze te laten zien en ervaren dat ze uniek zijn en in staat hun eigen idee en/of talent tot leven te brengen. Het thema is dit jaar 'Bringing Ideas Alive': dromen verwezenlijken en meer uit jezelf halen, ook als de omgeving van de jongeren hier niet altijd even geschikt voor is.

Evelyne Peeters (Initiator) : 'De stem van de jongeren heeft nieuwe wijsheid en zij zijn de leiders van de toekomst. Door deze jongeren een platform te bieden waar zij hun eigen ideeen en talenten kunnen delen, verspreiden zij hun 'Ideas worth Spreading, en niet onbelangrijk, inspireren zij zowel hun eigen generatie als die daaronder en daarboven. Hoe inspirerend is het om van een 12-jarige jongen te horen dat hij zijn droom al aan het verwezenlijken is! Op zo'n dag ontstaan er nieuwe dromen. Dromen die worden omgezet in daden.'

Myrddin Baars (hoofd communicatie): 'Wat je nu ziet en helemaal op zo'n event is dat jongeren heel snel contact met elkaar maken. Wat zijn jou interesses en wat doe jij, laat 's zien. Screanings en netwerken die in de 'volwassen wereld' vertragend werken, worden hier overgeslagen. Denk aan kleine kinderen in de zandbak. Die hoeven elkaar niet te kennen om met elkaar te spelen, dat ontstaat. En zo'n platform biedt TEDxYouth ook, maar dan voor jongeren. Ondernemende jongeren die al 'in de zandbak spelen.' Of net aankomen fietsen en kijken wat er gebeurt. Al snel is de zandbak vol en worden de mooiste kastelen gebouwd!'

Evelyne Peeters: 'Dat is waar TEDxYouth@Amsterdam voor staat. Ondernemende jongeren een podium geven en daarmee leeftijdgenoten inspireren. Ervaring te delen. Zo deelde Pelle Brakkee zijn ervaring hoe hij eerst werd gedemotiveerd door zijn leraar op de middelbare school. Hij liet zich niet uit het veld slaan. Hij heeft in zijn korte carrière al ervaren wat de kracht is van het durven vragen. Iets wat ook wel als een 'zwakte' wordt gezien. Maar hoe zwak is het door JOUW VRAAG te stellen. Hoe zwak is het door te zeggen 'ik weet het niet, maar wil het graag weten. Kan jij mij helpen?' Juist door te vragen, kan een droom gerealiseerd worden. Niet door deze stil in je kamertje in een boekje te schrijven.'

Myrddin Baars: 'Het is het voorbeeld om jongeren juist te motiveren te DURVEN en op je bek te DURVEN gaan. De jongste spreker tijdens het event, Yossef, is vanuit zijn liefde voor muziek zijn eigen radiostation begonnen in het asielzoekerscentrum waar hij nu zit. Ook hij is zijn jonge droom aan het verwezenlijken...en dan hebben we het over een vluchteling! Om hiermee maar aan te geven dat je niet 'van goede huize' hoeft te komen of eerst moet studeren om dat te doen wat je wilt doen. Jongeren worden ook wakker geschud op TEDxYouth.'

TED begon in 1984 als conferentie waarin mensen uit drie werelden bij elkaar werden gebracht; technology, entertainment en design.

Er zijn twee jaarlijkse conferenties in Long Beach/Palm Springs en in Edingburg. Op deze conferenties krijgen denkers en doeners de ruimte om in 18 minuten de speech van hun leven te geven.

Op Ted.com zijn momenteel zo'n 900 TedTalks beschikbaar. De video's staan onder creative commons licentie en kunnen daarom vrij gedeeld en gepost worden. De onderwerpen op de website zijn ondergebracht in de categorieen technology, entertainment, design, business, arts, culture, science en global issues. Goed voor heel wat uren inspiratie. Even een willekeurige greep.

Sir Ken Robinson bijvoorbeeld beweert in 2006 in zijn TedTalk dat school creativiteit doodt. Westerse scholen leveren goede werkers af, maar geen creatieve denkers, stelt politiek adviseur sir Ken Robinson. We moeten ons onderwijssysteem drastisch herzien.

Kunstenares Nathalie Miebach gebruikt weergegevens van zware stormen en creëert daarmee ingewikkelde sculpturen die de krachten van de natuur en tijd weergeven. Deze sculpturen worden daarna omgezet in muziekstukken die door een strijkkwartet worden uitgevoerd.

Kunstenaar Raghava KK demonstreert zijn nieuwe kinderboek voor de iPad met een leuke eigenschap: als je het schudt, verandert het verhaal... En je gezichtspunt. In deze charmante korte talk nodigt hij ons uit om onze perspectieven wat op te schudden.

Kunstenaar Theo Jansen demonstreert zijn wonderbaarlijk levensecht bewegende sculpturen die hij maakt van plastic buizen en limonadeflessen. Zijn schepsels zijn ontworpen om zelfstandig te bewegen en zelfs te overleven.

Een verhaal, een kunstwerk, een gezicht, een ontworpen object -- hoe weten we of iets mooi is? En waarom vinden we dat zo belangrijk? Designer Richard Seymour verkent onze reactie op schoonheid, en de verrassende kracht van objecten die haar bezitten.

En nu zijn er dus ook TEDTalks van jongeren bijgekomen. Deze zijn op you tube te bekijken. Joeri Heegstra die zijn zelfgeschreven 'State of Youth' voordroeg, schreef diezelfde avond nog: 'Er hing een sfeer in de zaal die moeilijk in woorden te vatten is... Zo'n 'iedereen kan alles' gevoel. .. Alles wat er is, is er omdat het daarvoor bestond in een menselijk hoofd.'

Evelyne Peeters: 'Het gaat niet om succes.' Het draait om dat jongeren sterk worden, geloven in zichzelf...en in den lijve ondervinden hoeveel jezelf in de hand hebt. (Zelf)verantwoordelijkheid is een waanzinnig positief bijeffect hier. Maar het mooiste is om te zien dat jongeren zelf ervaren dat ze invloed hebben op hun eigen leven. Dat je door fouten sterker wordt en dat je geen mislukkeling bent. Als je iets echt wilt, bijvoorbeeld zangeres worden of cabaretier, dan sta je niet bij je eerste optreden in Carre of Paradiso. Maar als dat je weg er naar toe is en je hebt een mooi doel voor ogen, dan is zingen op het schoolfeest al een concrete eerste stap.'

Myrddin Baars: 'Willemijn, die op de valreep een van de laatste kaartjes won via 7Days.nl stapt aan het eind van de dag met twinkelende ogen naar me toe: Wat een te gekke dag! Ik dacht dat ik moest wachten tot ik ouder was om de dingen te doen die ik wil doen. Maar ik kan vandaag beginnen. Zo'n reactie voel, ruik en zie je bij de jongeren. Een aantal is al lekker op weg en begeeft zich dagelijkse met 'soortgenoten.' Maar een groot deel kent dit nog niet. Laat staan de positieve kracht die er vrijkomt wanneer je iets doet wat vanuit je zelf komt. Een wens, een droom. Het ontdekken van je eigen ideeën en talenten....en hoe haalbaar die zijn.'

Links met Tedtalks van jongeren

Marieke Bringing Creativity Alive: http://www.youtube.com/watch?v=tIaSeXVbMSA&feature=relmfu

Plukjemoment: http://www.youtube.com/watch?v=hyvfiELhlMM&feature=youtu.be

Karim: http://www.youtube.com/watch?v=nPdSe--vQuc&feature=youtu.be

Reporter verslag (ondertussen.nl): http://www.youtube.com/watch?v=j3vr21wNpIs&feature=feedu

Over TEDxYouth Amsterdam


TEDxYouth is een non-profit organisatie die denkers en doeners van 12-18 jaar een platform biedt waar ze hun ideeën kunnen delen en verwezenlijken. Doel is om een community uit te bouwen die jongeren wereldwijd inspireert en laat ervaren dat ze zelf kunnen bijdragen aan verandering in de wereld.Daarnaast houden jongeren tijdens TEDxYouth inspirerende TED-talks in de spirit van TED.com. Sinds de jaren '90 bestormt TED.com vanuit Amerika de wereld met presentaties van 18 minuten onder het motto 'Ideas worth Spreading'.

http://www.tedxyouthamsterdam.nl

 
 
 
 
 
 

< Nieuws overzicht