MediaMucho Beeldcultuur

Scenario en Draaiboek

Kijkgedrag

De Opnameploeg Opnames Montage
Opnames
Opnames
De Viewing  
 

De Opnames
Lesmateriaal
 
Opdrachtenboek
Videoanalyse
Begrippenlijst
Blanco draaiboek
Mediadagboek
 

 

 

 

 

 
Lesuur 1
  Lesuur 2  
 
Tips
 
Making-of  
 
Opnames reportage
 
   
       
         
     
 
  Tips

Interviewtip:
Als je interviews afneemt, houd ze kort en leg van tevoren uit aan de geïnterviewden welke vragen je gaat stellen en eventueel wat je wilt horen. Houd als het kan een kort voorgesprek zodat beide partijen weten wat ze kunnen verwachten.

Presentatietip:
Maak de presentatieteksten niet te lang en te saai.
Als je bijvoorbeeld iets uitlegt over het restaurant waar de tafels gedekt worden, is het minder statisch als je ook daadwerkelijk de tafel dekt. Kijk als presentator wel regelmatig in de camera. Soms kan het handig zijn om een presentatietekst off-screen te maken. Je spreekt de presentatietekst (voice-over) dan los in en in de montage zet je die onder de beelden.

Regietip:
Tel op het moment dat de camera opneemt hardop af: 5..4..en vanaf 3..2..1 niet meer hardop maar in je hoofd. Laat de presentatie dit ook doen vanaf 3..2..1 in het hoofd dan weet iedereen wanneer de actie begint.

Draaiboektip:
Omschrijf duidelijk het kader van het shot dus close-up, medium, totaal. Omschrijf ook de handeling, dus wat gebeurt er in beeld.

Cameratip:
Experimenteer met je kader: maak ook eens een scheve kader. Oefen bewegingen voordat je de camera hebt aangezet. Zoom niet teveel in en uit tijdens de opnames, maar doe dit vooraf om je kader te bepalen.